Doe mee met De Online Leesclub van School of Books

DE TWEEMAANDELIJKSE HANG-OUT VOOR
BOEKENLIEFHEBBERS EN ZELFONTWIKKELINGS-
ENTHOUSIASTELINGEN

Elk moment in Auschwitz was de hel op aarde. Het was ook mijn beste leerschool. Onderworpen aan verlies, martelingen, uithongering en de constante dreiging van de dood, ontdekte ik middelen om te overleven en vrij te zijn, die ik nog steeds elke dag gebruik.

Op haar donkerste momenten ontdekte Edith Eger dat de meest schadelijke gevangenis in haar hoofd zat en ze schreef daar een prachtig boek over. Dit boek, Het geschenk, lezen en we bespreken we met De Online Leesclub op 12 september 2024.

Het geschenk is gebaseerd op Edith Egers ongelooflijke verhaal en haar ervaring als gevierd therapeut. Ze deelt waardevolle levenslessen waarmee je jezelf kunt helen en je zelfs je leven kunt veranderen - doordat Eger je leert om los te breken van wat je tegenhoudt.

Dit zijn grote woorden, maar Edith Eger is dan ook een grootse vrouw met een grootse boodschap!

Er zijn in het Nederlands twee edities in omloop. Het maakt niet uit welke editie je leest. Uiteraard kun je het boek ook in het Engels lezen. Doe wat jij fijn vindt. ❤️

Je bent van harte uitgenodigd voor De Online Leesclub van donderdagavond 12 september om 20.00u in Zoom. Zie ik je dan?

Haal meer uit de boeken die je leest en ontdek welke stap jij kunt zetten voor meer vrijheid en ruimte om je leven te leven zoals je dat wil!

Ja, ik doe mee!

Tijd om het lezen echt (weer) op te pakken. En dit keer doe je het niet alleen!

Als er iemand is die je mee kan nemen op een persoonlijke ontwikkelingsreis, dan is het Janneke wel. Ze leest met een grote liefde voor het leven en een onophoudelijke drive om zichzelf én anderen verder te brengen qua persoonlijke groei. Van haar subtiele aandacht voor woorden, zinnen en verhalen in combinatie met haar scherpe observatievermogen heb ik veel over mezelf kunnen leren. Ik ben fan!

wieske

Dit ben jij: Regelmatig koop je nieuwe boeken, maar toekomen aan lezen, ho maar. Dat is ook niet zo gek, we worden dagelijks overspoeld met nieuwe informatie en er is weinig tijd en ruimte voor deze momenten voor onszelf. En als je dan toch de tijd neemt om een boek te lezen, lees je het boek vaak niet uit, en inhoud vergeet je verrassend snel. 

Je pikt wel wat op, maar de praktische adviezen echt toepassen, komt er ook niet van.

Ook voelt dat lezen wat eenzaam... Wanneer je een boek ontdekt dat je van je stoel blaast, is er niemand in je omgeving die jouw enthousiasme begrijpt en met je mee kan praten.

Zelf was ik ook op dit punt, en dat is exact de reden waarom ik De Online Leesclub heb opgezet.

Voor wie meer (non-fictie) wil lezen, en daar ook écht alles uit wil halen

Hoe heerlijk is het om met anderen van gedachten te wisselen? Tot nieuwe inzichten te komen? Passages beter te begrijpen doordat een leesclubgenootje er totaal anders naar kijkt? En misschien zelfs wel te ervaren dat je mening over het boek is veranderd door de boekbespreking?

Boekenkennis is leuk, maar bij School of Books draait alles om de vertaalslag naar je eigen leven. Aan het einde van de avond weet je wat je te doen staat; je hebt tenminste één inzicht uit het boek vertaald naar een concrete actie.

1. Doordat je weet dat er een bespreekmoment komt, lees je bewuster en daardoor onthoud je automatisch beter wat je leest. ‘Vinden anderen hoofdstuk 2 ook een beetje taai?’ ‘De slotparagraaf van hoofdstuk 3 raakte me zo, geldt dat ook voor anderen?’ ‘Toen ik de anekdote las over … begreep ik ineens beter waarom ikzelf soms zo lastig …, wat zouden anderen hebben geleerd over zichzelf door dit boek?’

2. Doordat we het boek actief met elkaar bespreken herhalen we de stof en herhaling helpt je brein om informatie van je kortetermijngeheugen over te schrijven naar je lange termijngeheugen.

Onthouden wat je leest.

De leesclub is een prettige stok-achter-de-deur om structureel meer te lezen. De ervaring leert dat je vaker naar je boek grijpt op het moment dat je actief hebt besloten om aanwezig te zijn bij de leesclub.

Daadwerkelijk lezen.

De Online Leesclub helpt je met:

 Doe mij zo’n kaartje voor 12 september!

3. Bovendien krijgt je brein de inhoud van het boek aangeboden op twee nieuwe manieren. Via de leeservaring van anderen (andere vorm) en via beeld/gehoor (ander medium). Mensen leren het beste als dezelfde informatie op verschillende manieren tot hen komt.

Vertalen van kennis naar actie.

Het vergroten van je leesplezier!

Janneke is gewoon heel erg goed in boeken lezen. Daarmee bedoel ik dat ze met plezier, aandacht en intelligentie leest. Ze weet in ieder boek iets bijzonders te vinden en deelt dat maar wat graag met een ander.

lisa

De Online Leesclub in het kort

eens in de twee maanden via Zoom een inspirerend moment voor jezelf 

Ook als je het boek niet hebt (uit)gelezen is de avond leerzaam en inspirerend

Je bent van harte welkom om alleen te luisteren als je niets durft te zeggen in een groep!

Ook in pyjama ben je
van harte welkom!

Heb je een vraag? School of Books helpt je graag!

neem contact op

Boeken lezen en over gelezen boeken praten, is wat ik het liefste doe. De afgelopen jaren heb ik dan ook al heel wat leesclubavonden bijgewoond. Maar wat ik miste, is een fijne en veilige plek voor boekenliefhebbers die enthousiast over zelfontwikkeling zijn.

Als literatuurwetenschapper, historicus, voormalig redacteur en copywriter lees ik teksten op een intensieve manier. Ik ben getraind in het terugbrengen van grote hoeveelheden complexe informatie naar overzichtelijke, behapbare brokken. Tijdens mijn opleiding tot docent leerde ik hoe je deze overzichtelijke, behapbare brokken op aansprekende manieren kunt overbrengen. Als manager in de zorg ontwikkelde ik me als coach en verschoof mijn focus van informatie ‘zenden’ naar mensen ‘uitnodigen’ om zelf aan de slag te gaan.

Maar het echte antwoord is dat ik als geen ander de kracht van boeken ken. Al van jongs af aan heb ik last van depressies en boeken zijn altijd mijn toevlucht en redding geweest. Op het dieptepunt van een depressie lukt het lezen van een fysiek boek niet (gelukkig staan er fantastische kinderboeken op Storytel) maar ik weet dat het einde van mijn depressie in zicht is zodra ik vanbinnen een voorzichtig vonkje voel dat mij aanspoort om een ‘volwassen’ boek open te slaan.

Het verlangen om (in het staartje van een depressie) te begrijpen wat me de afgelopen weken/maanden is overkomen en de drang om me te ontwikkelen tot een wijzer en weerbaarder persoon is mijn meest gekoesterde eigenschap. Zelfs als ik nog niet veel kan (denk aan boodschappen doen, koken, afspreken met mensen), zit ik alweer met mijn neus in een boek.

In het begin lees ik misschien een bladzijde per dag, maar binnen een paar weken verslind ik hongerig alle boeken waarvan ik vermoed dat ze mij kunnen helpen met mijn herstel én groei.

Als expert in 'vallen en opstaan' heb ik tientallen non-fictieboeken, zelfhulpboeken en memoires gelezen. Altijd met de focus op: Wat kan ik toepassen in mijn eigen leven? Hoe integreer ik deze wijsheden in mijn dagelijkse leven? Wat is de eerstvolgende stap die ik kan zetten?

Dit is wat we in De Online Leesclub ook gaan doen. Iedere twee maanden opnieuw. Samen groeien. Samen weerbaarder worden. Samen in beweging komen.

Waarom ben jij de beste persoon om deze leesclub te leiden?

Aan het einde van de avond weet je wat je te doen staat: Je hebt tenminste één inzicht uit het boek vertaald naar een concrete actie in JOUW leven.

Samen met vriendinnen heb ik al ruim 10 jaar een leesclub. Ook doe ik graag mee met de leesclubs van mijn lokale boekhandel en bibliotheek. Ik geniet van de online leesclub van School of Life waar we met 1500 man klassiekers bespreken en ook de intieme online leesclub van Corina Maduro (@boekencurator) woon ik graag bij.

Al deze leesclubs bespreken literaire werken en gaan over de manier waarop het verhaal tot stand is gekomen (personages, schrijfstijl, vorm, hoe het verhaal zich ontvouwt) en over de leeservaring (is de auteur erin geslaagd om ons te boeien, was het geloofwaardig, heeft het werk ons geraakt). Ik ben De Online Leesclub gestart omdat ik een fijne plek miste voor boekenliefhebbers die ook enthousiast over zelfontwikkeling zijn.

Bij De Online Leesclub lezen we vooral non-fictie, zelfhulpboeken en memoires. Bij elke boekbespreking focussen we ons op de lessen die we kunnen leren voor ons eigen leven. En dit maken we heel concreet. Boekenkennis is leuk maar bij School of Books draait alles om de vertaalslag van boekenwijsheid naar concrete actie in je eigen leven en dat maakt De Online Leesclub van School of Books uniek.

Waarom ben je de Online Leesclub gestart?

Wat je mag verwachten van De Online Leesclub

• Anderhalf uur voor jezelf met boekenliefhebbers en zelfontwikkelingsenthousiastelingen (vergeet je kopje thee niet!)

• Verdieping van (het thema van) het gelezen boek onder leiding van Janneke, oprichter van School of Books en host van de Online Leesclub

• Actief meedoen aan of luisteren naar het groepsgesprek (wat jij fijn vindt)

• Prikkelende vragen en uitdagingen zodat je een concreet stapje kan zetten naar het leven dat echt bij je past

‘After nourishment, shelter and companionship, stories are the things we need most in this world.’

- Philip Pulman

... graag leest, maar wel een stok achter de deur kan gebruiken

De Online Leesclub is geschikt voor jou, als je…

... het liefst alles uit je leeservaring wil halen

... het leuk vindt om met anderen in gesprek te gaan over boeken, je leeservaring en natuurlijk het specifieke onderwerp van het gekozen boek

... het heerlijk vindt om zonder reistijd en gedoe nieuwe inzichten op te doen (ook als je alleen wilt luisteren, ben je van harte welkom)

... snakt naar inhoud en diepgang (je helemaal klaar bent met avonden achtereen Netflixen en door je socials scrollen)

... graag iets voor jezelf doet wat leuk en haalbaar is (er moet immers al genoeg)

... op een laagdrempelige manier wil investeren in je zelfontwikkeling

Mocht je nog vragen hebben over de leesclub, of het spannend vinden om mee te doen (je bent niet de enige!) stuur mijn team een berichtje

Verzenden

Heb je een vraag?

School of Books helpt je graag!

Dank voor je berichtje.
We hebben snel contact!

In gesprekken is Janneke meelevend en doortastend. Ze helpt me verder door de juiste vragen te stellen. Ze weet dingen precies goed te verwoorden.

jessica

Dit is hoe het werkt

Je ontvangt meteen een bevestigingsmail (niet ontvangen? Check je spam-map. Echt geen mail ontvangen? Stuur een berichtje naar team@schoolofbooks.nl)

• Koop voor € 15 een kaartje via één van de knoppen op deze webpagina

• Regel zelf het boek (dat kan eenvoudig via deze link)

• Het weekend vóór de leesclub ontvang je een mail met achtergrondinformatie over het boek en praktische informatie over de Zoom-bijeenkomst

• Kom 5 minuten voor aanvang van de leesclub online zodat we echt om 20.00u kunnen beginnen (vergeet thee en snack niet!)

• Aan het begin van de meeting vertelt Janneke iets over de opbouw van de avond

• De leesclub duurt 60 tot maximaal 90 minuten

• De Online Leesclub is geen mondelinge overhoring en je hebt geen ervaring nodig om mee te kunnen doen

• Bij eventuele technische problemen op de avond zelf neem je contact op met School of Books via team@schoolofbooks.nl. Er zitten lieve, kundige mensen klaar om je te helpen.

Ik doe mee en koop een kaartje!

Boekenkennis is leuk maar bij School of Books draait alles om de vertaalslag naar je eigen leven. Aan het einde van iedere leesclub hebben we allemaal een concrete stap geformuleerd waarmee we aan de slag kunnen.

Concreet actieplan

3

Door prikkelende opdrachten vergroten we ons zelfinzicht.

Inzicht in je eigen uitdagingen en patronen

2

Met dank aan ervaringsverhalen van je leesclubgenoten (overwegend vrouwen tussen de 25 en 50, maar iedereen die van boeken en persoonlijke groei houdt - en daar op respectvolle wijze over kan praten - is van harte welkom) leren we allemaal.

Dieper inzicht in het thema van het boek

1

Aan het einde van de leesclub heb je dit bereikt...

‘She read books as one would breathe air, to fill up and live’

- ANNIE DILLARD

Veelgestelde vragen over de online leesclub 

FAQ

We lezen boeken waarvan ik zeker weet dat ze tot een interessant, leuk en leerzaam groepsgesprek leiden. Het genre maakt niet zoveel uit, want álle boeken - mits goed geschreven - kunnen ons een spiegel voorhouden en ons helpen om een betere versie van onszelf te worden.

Ik doe mijn best om zo vaak mogelijk boeken te kiezen die beschikbaar zijn in het Nederlands, al lukt dat niet altijd. Soms heb je zo’n boek waar je over móet praten, ook al is er (nog) geen vertaling.

De voertaal van De Online Leesclub is Nederlands. Je kunt uiteraard zelf kiezen in welke taal je het boek leest.

De Online Leesclub gaat door op het moment dat er minimaal vijf deelnemers zijn. De leesclub duurt tussen de 60 en 90 minuten.

De Online Leesclub is een veilige, inspirerende plek voor iedereen die wil groeien. Het is mijn ervaring dat er altijd iets bijzonders gebeurt als je een groep vrouwen bij elkaar zet en de tijd neemt voor een écht gesprek!

Waar andere leesclubs zich focussen op het boek en de leeservaring, gaat De Online Leesclub vooral over jouw leven. Boekenkennis is leuk, maar bij School of Books draait alles om de vertaalslag van kennis, inspiratie en inzicht naar concrete actie in je eigen leven. Aan het einde van iedere leesclub nemen we daarom de tijd om een concrete stap te formuleren waar je in je dagelijks leven mee aan de slag kan.

Een handvol vrouwen is er (vrijwel) elke keer bij. Het merendeel van de leesclubbers bepaalt per avond en per boek of ze erbij is. In de praktijk betekent dit dus dat de groep elke keer flink wisselt in samenstelling en de kans is klein dat je de enige nieuweling bent.

Absoluut niet!

Ik wil dat iedereen zich vrij en veilig voelt om bij te dragen tijdens De Online Leesclub. Ben je (nog) niet zover? Geen probleem, je bent van harte welkom! Als we met een klein groepje (maximaal 10 personen) zijn, dan is het fijn om elkaars voornaam te weten. Daarom vraag ik je om je heel kort voor te stellen en te vertellen ‘hoe je erbij zit’. Dit kan er bijvoorbeeld zo uitzien: ‘Hoi, ik ben Janneke. Ik woon in Utrecht en zit nu op de bank in mijn woonkamer. Dit is mijn eerste keer en ik vind het best spannend!’

Als het voorstellen je afschrikt, dan kun je me een mailtje sturen en dan zorg ik ervoor dat je niets hoeft te zeggen. Het zou zonde zijn als je hierdoor de avond aan je voorbij laat gaan.

Er komt geen replay beschikbaar. Dit heeft twee redenen:
1. De kracht van De Online Leesclub zit hem in de groep en de ervaring leert dat mensen vaker afzeggen als er een replay is (en dat die replay vervolgens niet bekeken wordt).
2. Voor sommigen is het lastig om vrijuit te praten als je weet dat er een opname verspreid wordt. Ik wil dat iedereen zich vrij en veilig voelt om bij te dragen tijdens De Online Leesclub.

Ik maak overigens wel een opname voor mezelf. Op basis van die opname maak ik een blogpost en een podcastaflevering over het boek en het groepsgesprek. Dus als je de leesclubavond gemist hebt, dan kun je terugvallen op mijn blog en podcast.

Het is helaas geen optie om je deelname te verschuiven naar een volgende editie. Je mag het kaartje wel weggeven of doorverkopen.

Dat is op dit moment geen optie. Mocht dit veranderen, dan krijgen alle leesclubbers hierover een mailtje.

Wat vervelend dat je niet tevreden bent. Stuur ons even een berichtje, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Hartstikke leuk dat je meedenkt! Mail jouw suggestie naar team@schoolofbooks.nl.

Ben je auteur of werk je bij een uitgeverij, check dan even mijn FAQ over samenwerkingen.

Tijd om het lezen echt (weer) op te pakken. En dit keer doe je het niet alleen. Druk op deze knop om een kaartje te kopen voor de eerstvolgende online leesclub.

Ja, ik doe mee!

Foto's door By Nouchka
© 2021-2023 School of Books
|     Website door Studio Above     |
Design door Studio Above | Foto's door By Nouchka